Wat is de invloed van pagespeed op SEO?

Pagespeed

De laadsnelheid (of pagespeed) van een website is belangrijk om jouw gebruiker een goede gebruikservaring te geven.

Echter is het ondertussen voor Google zo belangrijk geworden dat ze het effectief als SEO-ranking factor toepassen. Daar stopt het niet, want de snelheid van je website kan jouw ranking ook onrechtstreeks beïnvloeden. Laadt je website slecht dan zal de bounce ratio (bezoekers die meteen je website verlaten) stijgen en de tijd dat mensen op je website blijven dalen, en dit beïnvloedt onrechtstreeks ook jouw SEO-score. Er zijn verschillende zaken die de laadsnelheid van een website beïnvloeden. Hier geven we er alvast een paar mee waar je zelf op kan letten.

pagespeed

Hoe laadsnelheid verbeteren?

Afbeeldingen comprimeren

Dit puntje geven we als eerste mee aangezien dit vaak de grootste winsten kan opleveren. Foto’s zijn vaak 60 – 80% van de paginagrootte. En toch gebeurt het nog vaak dat deze niet geoptimaliseerd zijn voor het web. Probeer daarom jouw afbeeldingen zo goed mogelijk te comprimeren zodat deze sneller geladen kunnen worden.

TIP: Gebruik een tool zoals Photoshop (betalend) of GIMP (gratis) om je afbeeldingen te verkleinen. Heb je een website gemaakt met het WordPress CMS-systeem dan kan je plugins zoals WP Rocket gebruiken om je afbeeldingen te comprimeren.

Verwijder ongebruikte stukjes code

Vaak staat er enorm veel code op een website die niet meer gebruikt wordt of gewoon fout geschreven is door een developer. Dit kan gaan over HTML, CSS, Javascript en elke andere soort code op een webpagina. De eerste stap moet zijn om alle ongebruikte code op je website te verwijderen of op te schonen. Had je in het verleden bepaalde features op je website die je nu niet meer gebruikt, zorg dat de code dan ook verwijderd wordt. Hoe schoner de code, hoe sneller dingen worden geladen.

Hosting

Hosting wordt vaak over het hoofd gezien. Je kan zorgen voor enorm schone code op je website en optimaal gecomprimeerde foto’s, maar als je website op een slechte hosting staat, gaat hij nooit snel lopen. Er zijn miljoenen verschillende webhostingspakketten beschikbaar op het internet en we raden er niets specifieks aan, maar weet dat je bij hosting vaak gewoon krijgt waar je voor betaalt. Heb je een grote website met veel informatie, dan moet je mogelijk je hosting upgraden naar een premium host of een dedicated server.

Activeer browser caching

Bij browser caching zal de browser van de bezoeker deeltjes van jouw website opslaan in zijn cache (geheugen). Bij een volgende bezoek zal de website dan veel sneller laden. Dit helpt de snelheid van je website dus niet verbeteren bij bezoekers die een eerste keer langskomen, maar het helpt bij terugkerende bezoekers.

Meer te weten komen over SEO?

Lees dan zeker ook de volgende blogposts

Scroll naar boven