Paid, Owned, Earned en Shared Media.

Wat is precies Paid, Owned en Earned Media?

 

In de digital marketing worden er verschillende modellen gebruikt die bijdragen aan de digital marketingstrategie. In deze blog gaan wij het hebben over het Paid, Owned en Earned Media – model, ook wel het P.O.E.M-model genoemd.

P.O.E.M-model (paid, owend, earned media) uitgelegd visueel door Blue Pixl Media

Paid Media:

 

Denk hierbij aan kanalen die door andere zijn gebouwd, waar jij met jouw bedrijf op adverteert. De bekendste voorbeelden zijn: online banners, Google Ads, videoadvertenties bij YouTube en advertentieruimtes in nieuwsbrieven. Zoals de naam al doet vermoeden is dit media waar jij voor betaalt.

 

Voordeel: Jouw bedrijf houdt zelf de regie in handen. Jullie bepalen welke boodschap naar de klant wordt door gecommuniceerd. Deze ads verzamelen data, waarmee de prestaties worden geanalyseerd. Het is een snelle manier van communiceren. Met Paid Media kan je sneller een groter publiek bereiken. Zo kun je met Google Ads jouw product of dienst zichtbaar maken bij een relevante zoekopdracht in Google. Met banner ads is jouw ad zichtbaar voor bezoekers van een bepaald platform.

 

Nadeel: Het vergt kennis. De paid ads moeten aan de juiste landingspagina’s worden gekoppeld. Ook moeten er call to actions worden ingezet. Verder moet er rekening gehouden worden met de sceptische houding die mensen ten opzichte van Paid Media hebben ontwikkeld.

 

Owned Media:

 

Hiermee wordt de media bedoeld waar jij “eigenaar” van bent. Dus jouw eigen website, een eigen applicatie of een blogpost. Jij hebt over deze content geheel zelf de controle.

 

Voordeel: Owned Media geeft veel vrijheid. Zo heb je niet te maken met een gelimiteerd aantal karakters, zoals bij Twitter. Verder kan Owned Media meerdere onderwerpen aankaarten. Zo kan je een blogpagina maken, waar verschillende onderwerpen worden uitgelicht. Bij Paid Media is het verstandig om het bij één onderwerp te houden. Bij Owned Media heb jij volledige controle over de communicatie.

 

Nadeel: Deze vorm van media moet onderhouden worden. Het kost dus veel inspanning. Er moet steeds nieuwe content bedacht worden die interessant is voor de lezer/bezoeker. Daarbij komt kijken dat Owned Media niet op zichzelf kan staan. Er zal altijd een combinatie van Owned en Paid Media of Owned en Earned media moeten zijn. Alleen op deze manier kun je aan jouw publiek bouwen.

 

Earned Media:

 

Dit is media die jouw bedrijf “verdient”. Hiervoor betaalt jouw bedrijf niets. Denk hierbij aan een persbericht wat naar buitenkomt over jouw bedrijf of reviews die geschreven worden door klanten.

 

Voordeel: Het is niet betaald, dus jij bespaard geld. Verder is Earned Media geloofwaardiger, dan Paid Media.

 

Nadeel: Geen grip. Jij als bedrijf kan niet sturen op de inhoud van een review. Het kan dus ook een hele negatieve review zijn.

 

PESO-Model

 

Er bestaat ook een uitgebreidere variant van het P.O.E.M-model en die heet het PESO-model. Dit staat voor Paid, Earned, Shared en Owned media. De Paid, Earned en Owned aspecten blijven hetzelfde zoals hierboven beschreven.

PESO-model (Paid, Earned, Shared, Owned) visueel door Blue Pixl Media

Shared Media:

 

Shared Media wordt bepaald door social media-activiteiten. Het heeft betrekking op de participatie en interactie met consumenten op bijvoorbeeld Facebook (likes en shares), Instagram (likes, reacties en het opslaan van berichten) en Twitter (Retweet).

 

Voordeel: Zitten weinig kosten aan verboden. Shared berichten hebben een hogere betrouwbaarheid dan Paid Media.

 

Nadelen: Shared Media is intensief. Om Shared Media goed te kunnen doen moeten de berichten constant worden gemonitord. Het doel is namelijk dat jouw bericht zo vaak mogelijk wordt gedeeld. Maar wel in positieve zin. Jij wilt niet dat jouw bedrijf negatief in de media komt en dat de negatieve kant veel wordt gedeeld. Het is dus van belang dit jij, als bedrijf zijnde, er bovenop zit. Dit om te voorkomen dat de verkeerde boodschap viraal gaat.

 

Meer weten?

 

Ben jij benieuwd geworden hoe jij het P.O.E.M.-model of PESO-model kan inzetten om jouw marketingmix te versterken? Of wil jij graag een afspraak inplannen met één van onze specialisten? Neem dan contact met ons op.

 

Blue Pixl Media

Blue Pixl Media is een digital publisher en agency gespecialiseerd in Content, Data en Marketing.